Melemi majke Belaruskinje

Tragom pisma Miroljuba Miloševića iz Novog Pazara

tekst objavljen 4.9.2006. u časopisu Bilje i zdravlje


untitled-11Dugo godina je moja majka patila od otvorenih rana na potkolenicama. Njeni problemi sa venama su počeli veoma davno, posle porođaja. Lečenje po lekarima je bilo uporno ali na kraju ne i uspešno. Uzrok oboljenja njenih vena je verovatno urođena slabost krvnih sudova kombinovana sa viškom kilograma. Rane su se pojavile kasnije kao posledica prskanja krvnih sudova i situacija se pogoršavala sa godinama i pored primene svih medicinski saveta i terapija.

Krajem 2004. rane su stalno krvarile, a neprekidno gnojenje i curenje bilo je praćeno i neprijatnim mirsom i pored maksimalne higijene. U tom periodu majka je osećala strahovite bolove uprkos čestoj upotrebi trodona.

Napokon smo je smestili u Dermatovenerološku kliniku u Beogradu, gde je lečena 49 dana (april-maj 2005. god) i uprkos velikim naporima i lekara i kompletnog osoblja, nije bilo vidnijeg napredka. Samo nekoliko dana po izlasku iz bolnice, vratili su se nesnosni bolovi i opet otvorile rane. Nekakoq smo saznali broj telefona Dobrice Milovanovića iz Velike Plane, čoveka koji pravi meleme baš za rane i terapija je počela 19. jula 2005. godine. Vrlo brzo rane su prestale da krvare, a bolovi počeli da slabe posle nedelju dana. Melem smo stavljali na rane ujutru i uveče, posle predhodnog pranja blagim rastvorom hipermangana, po savetu ovog narodnog lekara.

Da je sve tako kako sam vam napisao, najbolje će pokazati fotografije na kojim se vidi kakve su rane bile, a sad je tu nova koža malo drugačije boje. Ovo izlečenje je tim nevervatnije što je moja majka jako bolesna, ima srčane tegobe, tumor na dojci, osteoporozu i druge probleme. Mi ovaj melem zovemo čudotvorni jer je uspeo da deluje i pored ovoliko oboljenja, a ja bih to danas nazvao Milošću Božjom, posle onoliko godina muka koje smo preživeli.

Gospodina koji je melem napravio i poslao nam, poznajemo samo iz telefonskih kotakata. Imao sam međutim potrebu da mu se zahvalim i ovako javno i da ujedno pomognem i drugim ljudima koji imaju slične probleme.